Osazení motocyklu univerzální maskou s homologací

Velmi pozorně jsem přečetl Vaše články, zabývající se problematikou STK a motocyklů. Přesto se nedokáži úplně zorientovat a chtěl bych tímto poprosit o odbornou radu.

Jedná se o tento problém: osazení motocyklu Honda NX 650 RD 02 univerzální maskou s homologací.
Motocykl mi spadl, plasty praskly, světlo taktéž. Je možné nahradit originální přední masku, maskou univerzální pro motocykly enduro? Jedná se o univerzální homologovanou masku Rtech – VFace, která má samozřejmě homologaci (parkovací světlo, potkávací světlo + dálkové)?

Homologační listy masky jsem si vyžádal přímo u výrobce – viz. příloha. Bude vozidlo Honda NX 650 RD02 osazené touto univerzální maskou na STK vyhovující? Resp. jsou tyto homologované doplňky pro motocykly kategorie enduro použitelné? Automaticky jsem u homologované masky předpokládal, že ano – zaslechl jsem ale i názor, že mohou být na STK problémy. Originální díly se mi nedaří sehnat, resp. jsou poměrně drahé vzhledem k ceně motocyklu….Motocykl je ale jinak v perfektním stavu, motor po GO, atd.

Nevím, kam se obrátit o radu a jak postupovat, abych se vyhnul případným problémům, při přistavení vozidla ke kontrole na stanici STK.
Můžete, prosím, poradit, zda bude na STK postačovat fakt, že maska má vyznačenou homologaci, popř. předložit obdržený homologační list od výrobce? Nebo je nutné postupovat jinak? Nebo jedinou cestou je sehnat originální díly Honda?

Odpověď:

K tomuto tématu Vám sdělujeme, že bude záležet na konkrétním technikovi STK, jak univerzální masku s homologací posoudí. Pokud bude výsledný stav s touto maskou například překračovat rozměry motocyklu jinak než v případě originálu apod., tak by problémy nastat mohly.  Nicméně z tohoto úhlu pohledu se proto na STK jezdí, aby technik reálně posoudil tuto náhradu a vyjádřil se k ní.

Přesto si troufneme tvrdit, že pokud se dodrží základní technické podmínky a maska nebude anomální od originální a podpoříte to samozřejmě díly s homologací pro silniční provoz, tak by problém být neměl. Avšak jisté riziko zde je, protože záleží na reálné výsledné podobě a lidském faktoru při posuzování.

Sledujte nás na sociálních sítích